

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft, in samenspraak met erfgoedorganisaties, softwareleveranciers en andere partners, een vijftal punten gedefinieerd waardoor digitaal erfgoed beter vindbaar is. Eén daarvan is het publiceren van erfgoedinformatie als linked open data. Het publiceren van linked open data kan in verschillende formaten, onder andere in het RDF-formaat. In MAIS-Flexis bestaat nu de mogelijkheid om een RDF-export in te richten en te exporteren zodat erfgoedinformatie gepubliceerd kan worden als linked open data.
Archiefmateriaal wordt in MAIS-Flexis in toegangen beschreven en de bijbehorende fysieke stukken worden vastgelegd in fysieke blokken. Op zowel toegangen als blokken is het mogelijk om bulkbewerkingen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het overnemen van een inrichting van de ene toegang/fysiek blok naar de andere toegang/fysiek blok.
Inventarisnummers uit een archieftoegang kunnen nader ontsloten worden in een nadere toegang per inventarisnummer (NTNI). Denk bijvoorbeeld aan een bevolkingsregister of een boek met huwelijksakten. Het is nu ook mogelijk om NTNI’s in bulk aan te maken net zoals dat kon in de Desktopapplicatie.
Met behulp van de pagina Zoek en vervang is het mogelijk om waarden te vervangen. Deze pagina is uitgebreid met extra vervangopties, waaronder het vervangen van bijzondere tekens (harde return en twee of meer spaties) en het verwijderen van begin- en eindspaties. Hiermee kan metadata van archiefmateriaal nóg beter geschoond worden.
Er wordt door veel diensten ingezet op scannen op verzoek waardoor webbezoekers geen bezoek aan de studiezaal meer hoeven af te leggen. Er is in deze release opnieuw tijd besteed aan het optimaliseren van dit proces en de registratie in MAIS-Flexis. Zo kan nu ook via MAIS-Flexis een digitaliseringsverzoek worden ingediend. Een zinvolle wijziging waarmee studiezaalmedewerkers bezoekers sneller kunnen helpen.
Bij een digitaliseringsverzoek slaan we een naam en e-mailadres op van degene die het verzoek indient. In MAIS-Flexis bestond al de mogelijkheid om gegevens van bezoekers van de studiezaal te anonimiseren of verwijderen, maar nog niet van aanvragers van digitaliseringsverzoeken en mailen van bestanden, omdat deze werden opgeslagen onder één pas. Dit laatste is nu ook mogelijk in MAIS-Flexis.
Vanaf woensdag 10 april is het niet meer mogelijk om op de SaaS-omgeving in te loggen op de module Logistiek beheer in de Desktopapplicatie. De functionaliteit is volledig beschikbaar in de Webapplicatie, zodat onderhoud van deze module niet meer nodig is in de Desktopapplicatie.
Halverwege oktober 2024 hopen we opnieuw een drietal modules (Beschrijven, Importfuncties en Scan-en orderverwerking) uit te schakelen in de Desktopapplicatie.
Neem contact op en wij geven je vrijblijvend advies
© DE REE - Certificering - Cookies - Privacyverklaring - Sitemap -
Ontwerp & sitebeheer door ForYou B.V. in samenwerking met Best4u
Afbeeldingen onder licentie van Shutterstock.com