In de schijnwerpers: Films en Filmfragmenten

In deze nieuwsbrief wat aandacht voor het model Films met filmfragmenten. Er worden heel wat films geïnventariseerd in MAIS-Flexis en ontsloten op MAIS-(M)DWS. Neem eens een kijkje op archieven.nl en je komt heel wat moois tegen! In dit artikel aandacht voor de inrichting en werking, wellicht inspireert het om ook het depot in te duiken en de oude filmblikken af te stoffen.

In MAIS-Flexis kan een collectie aangemaakt worden waarin de videocollectie wordt beschreven. Ook het koppelen van de bestanden gaat op de manier die jullie gewend zijn in MAIS-Flexis met een directe bestandskoppeling per stuk of met een rechtermuisknop functie voor het koppelen in bulk. 

Het fysieke materiaal kan in de module Depot geplaatst worden met als archiefeenheidsoort Filmmateriaal, voor het beschrijven van het materiaal gebruik je de soort Film, en daaraan koppel je het bestand. De archiefeenheidsoort filmfragment wordt gebruikt om een film nader te sluiten en is onderliggend aan de soort film, dat ziet er in MAIS-Flexis zo uit:

Het nader ontsluiten via filmfragmenten heeft veel voordelen. Zo krijgen fragmenten een eigen beschrijving waar heel gericht naar gezocht kan worden bijvoorbeeld. Andersom is daardoor dus ook mogelijk: met een bepaalde zoekterm kunnen fragmenten gevonden worden die anders wellicht verborgen waren gebleven omdat de zoekterm niet was opgenomen in de beschrijving van de (hoofd)film (maar wel in de beschrijving van het fragment).

Aan de filmfragmenten worden geen bestanden gekoppeld. Op MAIS-(M)DWS reageren de fragmenten namelijk op een meegegeven tijdsnotatie. Bij het beschrijven wordt per filmfragment een begin- en eindtijd opgenomen in de betreffende velden. Met deze “punten” op het bestand kan de viewer in (M)DWS precies lezen waar een fragment begint en eindigt. Bij het afspelen van de film is het betreffende fragment groen gemarkeerd en wordt de juiste beschrijving getoond.

Kijk vooral eens op archieven.nl voor mooie voorbeelden van ontsloten filmmateriaal, via de zoekingang Beeld & Geluid kan er gefilterd worden op organisatie en bronmateriaal. Klik hier voor 63 redenen om naar het noorden te komen volgens een toeristische promofilm voor de provincie Groningen gemaakt tussen 1940-1950: https://bit.ly/4km5Id5

Nog een nabrander: voor audiobestanden hebben we een vergelijkbaar model waarbij een bestand gekoppeld wordt aan de archiefeenheidsoort Geluidsopname en waarbij onderliggende Geluidsfragmenten nader beschreven worden. De Groninger Archieven organiseren aankomende week een kennisdeelsessie voor collega’s in het werkveld – meer informatie hierover vindt je op de LinkedIn pagina van de organisatie of via deze link: https://www.avanet.nl/evenementen/kennisbijeenkomst-audiocollecties/

KLANTEN VERTELLEN OVER ONS

© DE REE - Certificering - CookiesPrivacyverklaring - Sitemap -
Ontwerp & sitebeheer door ForYou B.V. in samenwerking met Best4u
Afbeeldingen onder licentie van Shutterstock.com